Ψηφιακό Πελατολόγιο 

στο SOFTONE GO

Το ψηφιακό πελατολόγιο αποτελεί τη σύγχρονη, ψηφιακή εκδοχή των πρόσθετων βιβλίων που τηρούνταν στο παρελθόν από διάφορους επαγγελματικούς κλάδους. Μέχρι το 2012, επιχειρήσεις όπως γιατροί, κέντρα αισθητικής, γυμναστήρια, συνεργεία και πλυντήρια αυτοκινήτων ήταν υποχρεωμένες να τηρούν χειρόγραφα βιβλία καταγραφής πελατών.


Τι είναι το Ψηφιακό Πελατολόγιο

Το Ψηφιακό Πελατολόγιο είναι ένα νέο εργαλείο διαχείρισης πελατών για επιχειρήσεις και επαγγελματίες που χρησιμοποιούν μηχανογραφημένα λογιστήρια. Στόχος του είναι να διευκολύνει την απρόσκοπτη και αδιάλειπτη ανταλλαγή δεδομένων (πχ επισκέψεων πελατών κτλ) μεταξύ των συστημάτων ERP ή άλλων λογιστικών- εμπορικών συστημάτων και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Στο ψηφιακό πελατολόγιο οι επιχειρήσεις θα είναι υποχρεωμένες να καταγράφουν τον ημερήσιο αριθμό των πελατών τους, τον ΑΦΜ του κάθε πελάτη τους, τα στοιχεία της κάθε απόδειξης. Από τη στιγμή που ο φοροελεγκτικός μηχανισμός θα γνωρίζει τον αριθμό των πελατών θα μπορεί σε πραγματικό χρόνο μέσα από την πλατφόρμα MyDATA να βλέπει τις αποδείξεις που έχουν εκδοθεί.


Τι εξυπηρετεί η εφαρμογή του Ψηφιακού Πελατολογίου

Η εφαρμογή του ψηφιακού πελατολογίου εξυπηρετεί τους εξής στόχους:

  • Αυτοματοποιημένη Διαχείριση Πελατών: Δυνατότητα αποστολής, λήψης, ενημέρωσης ή και ακύρωσης εγγραφών πελατών από τος επιχειρήσεις για αποτελεσματική διαχείριση των πληροφορίων των πελατών τους
  • Συμμόρφωση με τη Νομοθεσία: Η διασύνδεση με την ΑΑΔΕ επιτρέπει στις επιχειρήσεις να συμμορφώνονται με τις κανονιστικές απαιτήσεις για την υποβολή δεδομένων πελατών.
  • Άμεση Φορολογική Διασταύρωση: Oι φορολογικές αρχές θα έχουν πλήρη και άμεση εικόνα για την κίνηση των πελατών ενός επαγγελματία και θα μπορούν να διασταυρώνουν τα δεδομένα με τα στοιχεία για τις εισπράξεις που εμφανίζει ο φορολογούμενος στα ηλεκτρονικά βιβλία στο MyData της ΑΑΔΕ. Σε περίπτωση που υπάρχουν απoκλίσεις, αυτό αποτελεί το «καμπανάκι» προς την ΑΑΔΕ ώστε η συγκεκριμένη επιχείρηση να μπει στη λίστα των επιχειρήσεων που πρέπει να γίνει, σε πρώτη φάση, επιτόπιος έλεγχος και στην συνέχεια, μετά τα αποτελέσματα του ελέγχου, να εκτιμηθεί αν η επιχείρηση θα βγει σε έλεγχο. 


Ποιες επιχειρήσεις θα το εφαρμόσουν πρώτες

Στην πρώτη φάση εφαρμογής, υποχρεωμένοι να τηρούν το ψηφιακό πελατολόγιο θα είναι:

    • Συνεργεία επισκευής και συντήρησης οχημάτων
    • Φανοποιεία
    • Χώροι στάθμευσης
    • Πλυντήρια αυτοκινήτων
    • Επιχειρήσεις ενοικίασης οχημάτων και μοτοσικλετών
    • Πρατήρια υγρών καυσίμων που παρέχουν υπηρεσίες λίπανσης

Τι δεδομένα θα πρέπει να δηλώνουν οι επιχειρήσεις

Οι επιχειρήσεις θα δηλώνουν στην εφαρμογή, ανάλογα με τον κλάδο τους:

    • Συνεργεία Οχημάτων: Αριθμός κυκλοφορίας, Αριθμό Κυκλοφορίας Αλλοδαπής, εργοστάσιο οχήματος, κατηγορία οχήματος, είδος επισκευής.Κατά την έξοδο του αυτοκινήτου θα πρέπει να καταγράφεται, από μία λίστα που υπάρχει στο πρόγραμμα τι εργασία έχει γίνει επί του οχήματος, δηλαδή αν το όχημα μπήκε για απλό  Έλεγχος/Εκτίμηση ζημιάς ή έγιναν σε αυτό εργασίες που είναι εγγεγραμμένες στο τιμοκατάλογο ή κατόπιν συμφωνίας , ενέργεια που πρέπει να συνοδεύεται και από το σχετικό παραστατικό. Καταγραφή πρέπει αν γίνει και στην δωρεάν υπηρεσία (π.χ. οχήματα μέσα στην εγγύηση)
    • Εταιρείες Ενοικίασης Οχημάτων: Αριθμός κυκλοφορίας, Αριθμό Κυκλοφορίας Αλλοδαπής, σκοπός κίνησης, Κατηγορία Οχήματος, Εργοστάσιο Οχήματος, Σκοπός Κίνησης Οχήματος (Ενοικίαση, Επισκευή, Ιδιόχρηση, Δωρεάν Υπηρεσία, Λοιπά), Περιγραφή Σκοπού Διακίνησης, Διαφορετικός Τόπος Παραλαβής Οχήματος, Τόπος Παραλαβής.Στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις η καταγραφή θα γίνεται με την έξοδο του οχήματος, σε αντίθεση με τις λοιπές περιπτώσεις χρήσης του ψηφιακού πελατολογίου, που καταγράφουν το όχημα κατά την είσοδο του στην επιχείρηση
    • Χώροι Στάθμευσης και Πλυντήρια: Αριθμός κυκλοφορίας, ημερομηνία και ώρα εισόδου, υπηρεσία που παρέχεται.

Κατά την ολοκλήρωση της παρεχόμενης υπηρεσίας επιλέγεται ένα από τα ακόλουθα δεδομένα από την αναπτυσσόμενη λίστα:

α) Υπηρεσία βάσει τιμοκαταλόγου
β) Υπηρεσία κατόπιν συμφωνίας
γ) Δωρεάν υπηρεσία
δ) Λοιπά

Στην περίπτωση ενοικίασης χώρου στάθμευσης με διαρκή μίσθωση καταχωρούνται στην ενότητα «Διαρκής Παροχή Υπηρεσίας» για το εν λόγω όχημα, τα πεδία:

α) Ημερομηνία έναρξης παρεχόμενης υπηρεσίας
β) Ημερομηνία λήξης παρεχόμενης υπηρεσία


Ποιες επιχειρήσεις θα το εφαρμόσουν μελλοντικά

Αναμένεται ότι το ψηφιακό πελατολόγιο θα επεκταθεί και σε άλλους κλάδους, όπως οι επιχειρήσεις εκδηλώσεων, catering, ξενοδοχεία, εκπαιδευτήρια, γυμναστήρια και διαγνωστικά κέντρα.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν και άλλοι επαγγελματικοί κλάδοι.


 Για περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινίσεις, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας "εδώ".